top of page

Αφιέρωμα Μαρτίου

Ποινικό Δίκαιο:
Μία προσπάθεια εμβάθυνσης

Brush Strokes
Waves

Σεμινάριο Ποινικού Δικαίου

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και οι τροποποιήσεις του: Προβλήματα και Προοπτικές

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022│Ώρα: 18.00

Νομική Βιβλιοθήκη, Μαυρομιχάλη 23 (Αίθουσα «Χάρης Καρατζάς»)

Ταυτόχρονη μετάδοση μέσω Zoom

Brush Strokes
9-Mylonopoulos.jpg

κος Χρίστος Μυλωνόπουλος

Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ομιλητής

kseniya-lapteva-QUV8Bhac8l4-unsplash.jpg

Σύνοψη-Πορίσματα

Μέσα από την εισήγηση του προσκεκλημένου μας καθηγητή, κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου, αναπτύχθηκαν προβλήματα και προοπτικές που ανέκυψαν από τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. Μεταξύ των σημείων που έθιξε ο ομιλητής μας, έγινε αναφορά στο ζήτημα της κατ’ έγκληση δίωξης των περιουσιακών εγκλημάτων, την οποία ο νομοθέτης εισήγαγε σε σειρά εγκλημάτων, ιδίως στις περιπτώσεις της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής απάτης. 

Επίσης, προσεγγίστηκε το ζήτημα της τροποποίησης του άρθρου 310 του Ποινικού Κώδικα περί βαριάς σωματικής βλάβης μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4855/2021. Εν ολίγοις, αποκαταστάθηκε η παλαιότερη πρόβλεψη και επανήλθε η αντιμετώπιση της εν λόγω συμπεριφοράς ως εγκλήματος εκ του αποτελέσματος διακρινόμενου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, και η επαναφορά της διάταξης του άρθρου 43 του Ποινικού Κώδικα περί απρόσφορης απόπειρας, η οποία είχε καταργηθεί με την προηγούμενη αλλαγή τον Ιούνιο του 2019. Έτσι, η απόπειρα καθίσταται απρόσφορη λόγω του χρησιμοποιούμενου εγκληματικού μέσου ή λόγω του αντικειμένου κατά του οποίου στρέφεται η πράξη. Η απρόσφορη απόπειρα τυγχάνει ηπιότερης ποινικής μεταχείρισης, καθώς τιμωρείται με την ποινή της απόπειρας μειωμένη κατά το ήμισυ, ενώ όταν τελείται από ευήθεια μένει ατιμώρητη. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία υπό τη μορφή υβριδικού καθεστώτος, δια ζώσης και με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση. Λόγω των τρεχουσών υγειονομικών συνθηκών και ισχυόντων περιορισμών, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 50 άτομα, ενώ εξ αποστάσεως την ομιλία παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα. Μεταξύ του δια ζώσης και διαδικτυακού μας κοινού δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, καθηγητές και διδάκτορες Νομικής, αλλά και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1977 αποφοίτησε πρώτος από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα έτη 1977-1980 με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών (DAAD) εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Saarbrücken, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Eduard Martin ως η καλύτερη διατριβή της χρονιάς. Από το 1985 μέχρι το 1987 εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου με υποτροφία του Ιδρύματος Alexander-von-Humboldt-Stiftung και το 1990 στο Ινστιτούτο Max-Planck διεθνούς και αλλοδαπού ποινικού δικαίου στο Freiburg. Από το 1996 είναι Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ έχει δώσει διαλέξεις μετά από πρόσκληση, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου (Queen Mary), του Πεκίνου, της Κωνσταντινούπολης και του Σαλέρνο, στο Κολλέγιο Ποινικού Δικαίου του Beijing University (Πεκίνο), στο Renmin University (Πεκίνο), στο Ινστιτούτο Max Planck Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Freiburg, στην Σχολή Δικαστών της Βουδαπέστης, στη Διεθνή Ακαδημία του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς (Laxemburg) κλπ. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί, πέραν της ελληνικής, στην γερμανική γαλλική και αγγλική γλώσσα, ενώ έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, ιαπωνικά, κινεζικά, γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά.

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο ποινικό κώδικα (από το Σεπτ. 2008 μέχρι το 2009 οπότε και παραιτήθηκε), Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (δύο θητείες) και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (ως πρόεδρος ή μέλος) και συμμετέσχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Εργασίας των (τότε) Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που επεξεργάστηκε τη Σύμβαση PiF για την ποινική προστασία των κοινοτικών εννόμων αγαθών. Έχει συμμετάσχει κατ’ επανάληψη σε διεθνή συνέδρια ποινικού δικαίου, όπως της AIDP και της Διεθνούς Εταιρίας Συγκριτικού Δικαίου και έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν τη χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Διετέλεσε Εξωτερικός Αξιολογητής για την επιλογή του Διευθυντή του Ινστιτούτου Max Planck για το Αλλοδαπό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο (Freiburg) και Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την απονομή του Bραβείου Sigrist (Βέρνη). Είναι Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων και Δικηγόρος Αθηνών από το 1981. Έχει γράψει 12 βιβλία (μονογραφίες, διδακτικά συγγράματα κλπ.) και άνω των 70 αυτοτελείς μελέτες.

Το έτος 2015 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και εξελέγη Πρόεδρος αυτού. Έκτοτε το Ινστιτούτο ανέπτυξε έντονη επιστημονική δραστηριότητα, διοργανώνοντας πολυάριθμες εκδηλώσεις και συνέδρια για επίκαιρα ποινικά θέματα.

Το έτος 2019 η επιστημονική βιογραφία του συμπεριελήφθη στο έργο του Καθηγητή Eric Hilgendorf Die ausländische Strafrechtsswissenschaft in Selbstdarstellungen, από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter, Berlin Boston 2019, όπου παρουσιάζεται το επιστημονικό έργο σημαντικών γερμανόφωνων ποινικολόγων από όλο τον κόσμο.

fia-yang-8yF_140vczg-unsplash.jpg

Θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Μυλωνόπουλο 
για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας και για την εξαιρετική εισήγηση,
στη Νομική Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία 
καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες. 

bottom of page